جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بیماری بلدرچین

بیماری بلدرچین

در بررسی بیماری بلدرچین باید بگوییم که به طور کلی بلدرچین نیز مانند سایر پرندگان ممکن است دچار بیماری شده و حتی بر اثر آن بیماری تلف شود. البته پرنده بلدرچین همچون مرغ و بوقلمون، از پرنده‌های مقاوم به حساب می‌آید اما نباید فراموش کرد که این پرنده مصون از بیماری نیست. به خصوص جوجه بلدرچین که بیشتر آسیب پذیر است و امکان دارد زودتر دچار بیماری و تلف شود. اگر افراد چندین پرنده مختلف را در کنار هم پرورش دهند، احتمال بیمار شدن آنها بیشتر می‌شود، بنابراین توصیه می‌شود که بلدرچین را جدا و مرغ و سایر طیور را نیز جدا پرورش دهید. در ادامه این مقاله قصد داریم بیشتر درباره انواع بیماری‌های بلدرچین و نحوه پیشگیری و درمان آنها صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

انواع بیماری بلدرچین

اگر تصمیم دارید پرورش بلدرچین راه اندازی کنید و یا آنکه اکنون درحال پرورش بلدرچین هستید بهتر است با انواع بیماری بلدرچین و همچنین راه‌های پیشگیری و درمان آنها آشنا شوید. اولین اصل در پرورش بلدرچین این است که اصول بهداشتی را انجام دهید تا از بروز بیماری جلوگیری کنید.

یک مدیریت خوب و حرفه‌ای می‌تواند باعث شود احتمال بروز بیماری بسیار کاهش پیدا کند. اما لازم به ذکر است که بلدرچین‌ها از سه منبع باکتریایی، عفونت‌های قارچی و ویروسی دچار بیماری خواهند شد. در ادامه برخی از مهم‌ترین بیماری‌هایی که ممکن است بلدرچین‌ها دچار آنها شوند را نام خواهیم برد.

1)    آنفولانزای پرندگان

بیماری آنفولانزای پرندگان بیشتر در بلدرچین‌های جوان دیده می‌شود. میزان تلفات این بیماری در بلدرچین‌ها مابین 10 تا 80 درصد گله را درگیر کرده و به علت خفگی و بسته شدن مجرای تنفسی است. از علائم این بیماری می‌توان به اسهال، بی‌‌حالی، آبریزش بیش از حد از چشم‌ها، درگیری تنفسی و کاهش شدید تولید تخم اشاره کرد.

راه پیشگیری: برای آن که از بروز این بیماری در میان بلدرچین‌های خود جلوگیری کنید بهترین کار این است که بهداشت را به صور مرتب رعایت کرده و مانع از تماس بلدرچین‌ها با وسایل و حیوانات آلوده شوید.

راه درمان: درمان این بیماری بلدرچین از طریق واکسن مخصوص آن انجام می‌گیرد.

2)    بیماری بلدرچین: نیوکاسل

بیماری نیوکاسل در بلدرچین، یک بیماری ویروسی است و یک خطر جدی برای پرورش دهنده به حساب می‌آید. در این بیماری دستگاه تنفسی و عصبی پرنده درگیر می‌شود و منبعی که این بیماری از آن انتقال می‌یابد ممکن است مدفوع آلوده، ترشحات تنفسی و لاشه پرندگان بیمار باشد. میزان تلفات این بیماری به طور معمول 100 درصدی بوده و درصورت بروز، کل گله را درگیر خواهد کرد.

علائمی که این بیماری دارد شامل افتادگی بال‌ها، فلج شدن یا لرزش در عضلات، تورم سر و گردن، کاهش وزن، سرفه، اختلال تنفسی و… می‌شود.

راه پیشگیری: برای آنکه از وقوع این بیماری خطرناک پیشگیری کنید، لازم است که یکسری اقدامات بهداشتی انجام دهید و سعی کنید مرتبا محیط را تمیز نگه‌داشته و آن را ضدعفونی کنید. همچنین لاشه حیوانات مبتلا به نیوکاسل را به درستی منهدم کنید.

راه درمان: برای درمان این بیماری واکسنی وجود ندارد اما برای آن که مانع از شیوع این بیماری در بلدرچین‌های خود شوید می‌توانید واکسن پیشگیری نیوکاسل را به سه طریق مخلوط کردن با آب، اسپری کردن و یا تزریق عضلانی در جوجه‌ها استفاده کنید.

بیماری بلدرچین
بیماری بلدرچین

حتما بخوانید: پرورش بلدرچین در منزل چطور انجام می‌شود؟

3)    بیماری مارک

سومین نوع بیماری بلدرچین، بیماری مارک است که امکان دارد در اثر تماس بلدرچین با پرنده شکاری و تفریحی اتفاق افتد. این بیماری اعصاب پرنده را مورد حمله قرار می‌دهد و پس از گذشت 3 هفته یا همراه با بلوغ جنسی، علائم آن نمایان می‌شود. درصورتی که این بیماری به موقع کنترل و درمان شود، میزان تلفات آن 10 درصد کاهش پیدا می‌کند.

علائم این بیماری عدم تعادل، لاغری شدید، بی اشتهایی و فلج شدن پرنده است. این بیماری خود می‌تواند پاسخی باشد برای سوال علت فلج شدن بلدرچین چیست.

راه پیشگیری: برای آنکه از این بیماری پیشگیری کنید، بهترین کار این است که بلدرچین را جدا از دیگر پرندگان نگهداری کنید.

راه درمان: این بیماری درمان به خصوصی ندارد اما برای آنکه وضعیت بلدرچین بهبود یابد می‌توانید تغذیه او را تقویت کنید و تهویه مناسبی تهیه کرده و پرنده بیمار را از سایرین جدا کنید.

4)    کوکسیدوز

از بیماری شایع میان بلدرچین‌ها کوکسیدوز است که دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری که انگلی است عموما از راه آب و یا غذای آلوده وارد بدن پرنده می‌شود و مواد مغذی درون بدن پرنده را جذب می‌کند. چنانچه این بیماری به موقع کنترل شود، میزان تلفات آن 50 تا 60 درصد گله خواهد بود. علائم این بیماری سستی و بی حالی، کاهش وزن، اسهال خونی و کاهش مصرف آب و غذا است.

راه پیشگیری: برای پیشگیری از این بیماری بهتر است از داروهای ضدانگل در دانه بلدرچین ریخته و آب ودان و تازه به آنها بدهید. همچنین تلاش کنید تا محیط نگهداری بلدرچین خیس نشود.

راه درمان: این بیماری نیز درمان خیلی تاثیرگذاری ندارد اما درهرصورت می‌توانید از واکسن‌های مخصوص استفاده کنید.

5)    بیماری بلدرچین: برونشیت

یکی از بیماری‌های حاد، ویروسی و مسری میان بلدرچین‌ها برونشیت است. این بیماری مربوط به دستگاه تنفسی بوده و موجب ایجاد اختلالات تنفسی در پرنده و در نهایت مرگ او می‌شود. معمولا این بیماری بر اثر مجاورت بلدرچین و بوقلمون شیوع پیدا می‌کند.  میزان تلفات این بیماری ممکن است به 80 درصد گله برسد. علائمی که این بیماری دارد شامل عطسه، سرفه، کاهش مصرف آب و دان، اختلال تنفسی، علائم عصبی و کاهش تولید تخم می‌شود.

راه پیشگیری: برای آنکه مانع از شیوع این بیماری شوید، بهتر است که بلدرچین مادر را از مراکز معتبر تهیه کنید.

راه درمان: درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد بهتر است راه‌های پیشگیری را جدی بگیرید.

6)     کانیبالیسم

بیماری دیگری که ممکن است در بلدرچین‌ها شیوع پیدا کند، کانیبالیسم یا خشونت است که یک نوع بیماری روانی محسوب می‌شود. درصورتی که فضای بلدرچین‌ها کم باشد و تجهیزاتی همچون دانخوری و آبخوری تکمیل نباشد، ممکن است باعث بروز این بیماری در بلدرچین‌ها شود. اگر این بیماری به موقع کنترل نشود امکان درگیر کردن 100 درصد گله را دارد. از علائمی که این بیماری را نمایان می‌کند می‌توان به نوک زدن بلدرچین‌ها به هم و یا کشیدن و کندن پرها اشاره کرد.

راه پیشگیری: برای آنکه از بروز این بیماری بلدرچین پیشگیری کنید لازم است عوامل استرس‌زا را کاهش داده و به صورت مرتب دان و آب پرندگان را فراهم کنید.

راه درمان: اگر بلدرچین‌های شما مبتلا به این بیماری شدند، بهتر است نور محیط را کاهش دهید تا میزان فعالیت آنها کاشه پیدا کند و برگ سبز درختان را در قفس آنها قرار دهید تا به آن نوک بزنند.

بیماری بلدرچین
بیماری بلدرچین

حتما بخوانید: پرورش بلدرچین تخمگذار

نکات مدیریتی در کنترل و پیشگیری از بیماری بلدرچین

اگر تصمیم دارید به صورت حرفه‌ای بلدرچین پرورش دهید و سود خوبی از آن کسب کنید باید اقدامات و شرایطی که برای این کار لازم است را بشناسید تا به این طریق از بروز بیماری‌های مختلف پیشگیری کرده و یا در صورت شیوع، اقدام به درمان بیماری بلدرچین کنید. این امر موجب می‌شود میزان تلفات و مرگ بلدرچین‌ها کاهش پیدا کند. برای آنکه بتوانید بلدرچین‌های خود را به بهترین شکل پرورش دهید لازم است که برخی نکات را رعایت کنید که از قرار زیر است:

  1. پرورش دادن بلدرچین‌ها به دور از سایر پرندگان
  2. رعایت کردن کلیه اصول و نکات بهداشتی و ضدعفونی کردن مرتب همه تجهیزات
  3. تغذیه کردن بلدرچین‌ها با غذای معتبر، مناسب، تمیز و خشک
  4. ممانعت و جلوگیری از ورود جانوران موذی
  5. تهویه مناسب و یکنواختی دما در محیط پرورش بلدرچین
  6. جدا کردن گروه‌های سنی مختلف بلدرچین‌ها (مثلا جدا کردن مادر از جوجه‌ها)
  7. دور کردن عوامل استرس زا برای بلدرچین‌ها

جمع بندی

بلدرچین‌ها با اینکه پرندگان مقاومی هستن، اما در هر صورت ممکن است دچار بیماری شوند. در این مطلب برخی از مهمترین بیماری بلدرچین و راه‌های پیشگیری و درمان آنها را بیان نمودیم. امیداوریم برای شما مفید واقع شود.

سوالات متداول

انواع بیماری بلدرچین را نام ببرید؟

آنفولانزای پرندگان نیوکاسل بیماری مارک کوکسیدوز برونشیت

راه های پیشگیری از کوکسیدوز در بلدرچین ها چگونه است؟

برای پیشگیری از این بیماری بهتر است از داروهای ضدانگل در دانه بلدرچین ریخته و آب ودان و تازه به آنها بدهید. همچنین تلاش کنید تا محیط نگهداری بلدرچین خیس نشود.

راه پیشگیری کانیبالیسم در بلدرچین چگونه است؟

برای آنکه از بروز این بیماری بلدرچین پیشگیری کنید لازم است عوامل استرس‌زا را کاهش داده و به صورت مرتب دان و آب پرندگان را فراهم کنید.

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *